Без политически консенсус в Гърция

Премиерът на Гърция обеща в следващите дни преговорите да бъдат завършени и да бъдат взети всички необходими решения, без значение от тяхната политическа цена.

28.05.2011 | 12:38 Редактор: Красимир Лаков
Без политически консенсус в Гърция

„Гръцкото правителство ще се придържа стриктно към плана за намаляване на бюджетния дефицит съгласуван с ЕС и МВФ”. Това заяви премиерът на Гърция Георгиoс Папандреу в телевизионно обръщение към нацията. Обръщението беше излъчено, след като лидерите на главните опозиционни партии отказаха да подкрепят програмата за икономии и реформи. ЕС и МВФ поставят изискването за единство на основните политически партии в Гърция и обща подкрепа на програмата за икономии и реформи, за да бъде отпуснат поредния транш в размер на 12 милиарда евро от кредита за спасяване на Гърция.
"Правителството поема отговорността за извеждане на страната от кризата и заедно с целия гръцки народ ние ще изпълним задълженията си”, заяви Папандреу. - „Заедно с другите политически сили или без тях, ние ще направим всичко което е нужно за да защитим страната и нейните граждани”, заяви гръцкият премиер в обръщението си към нацията. Той обеща в следващите дни преговорите да бъдат завършени и да бъдат взети всички необходими решения, без значение от тяхната политическа цена.
Въпреки различията с главните опозиционни сили, гръцкият премиер заяви, че няма да има предсрочни избори и правителството ще изкара до край мандата си, който изтича през 2013 година.
Междувременно от ЕС беше изразено сериозно безпокойство за липсващия консенсус между политическите сили в Гърция, като комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен предупреди, че "споразумение трябва да бъде намерено скоро, защото времето изтича".