Китай облекчи достъпа на американски фирми до пазара си

Поредната годишна среща САЩ-Китай се оценява като една от най-успешните през последните години.

11.05.2011 | 12:09 Редактор: Красимир Лаков
Китай облекчи достъпа на американски фирми до пазара си

Китай облекчи досегашните рестрикции в търговията със САЩ, като предостави по-лесен достъп до пазарите си на американските фирми. На проведената двустранна годишна среща, наречена „Стратегически и икономически диалог”, и двете страни отчитат положителни резултати.
„Виждаме много обещаваща промяна в посоката на китайската икономическа политика," подчерта финансовият министър на САЩ Тимоти Гайтнър. Той все пак отбеляза че Китай трябва да позволи по-бързо повишаване стойността на юана.

Заместник-министърът на финансите на Китай Жу Гуанг-ю също казва, че преговорите са били двустранен успех. По повод на юана той потвърди, че и двете страни са се съгласили, че китайската валута е подценена, но според него Пекин самостоятелно ще решава как да постъпи. Голяма е промяната по отношение на американските фирми, желаещи да имат достъп до финансовия пазар в Китай. Китайската страна се е съгласила да разреши на американски и други чужди банки да продават взаимни фондове в Китай и да предлагат попечителски услуги. Според експерти, американските взаимни фондове се надяват растящата средна класа в Китай да инвестира в активи на фондовете, защото Китай ще бъде движеща сила на икономическия растеж и световната икономика. Американските експерти очакват от Пекин да приемат американски и други чужди застрахователни фирми да навлязат на китайския пазар, най-вече при автомобилното застраховане. По време на разговорите стана ясно, че чужди фирми, опериращи в Китай вече ще могат да участват в конкурси за държавни поръчки, нещо което беше посрещнато със задоволство от американския бизнес. Поредната годишна среща САЩ-Китай се оценява като една от най-успешните през последните години.