fallback

Папата подкрепи Северна Македония за присъединяване в ЕС

Днешната 10-часова визита е историческа за югозападната ни съседка, където папа пристига за първи път

07.05.2019 | 16:03 Автор: Зорница Костадинова

Папа Франциск вече е в Северна Македония и косвено подкрепи желанието на страната да се присъедини към Европейския съюз. Така всички тълкуват думите му, произнесени пред македонските власти в президентския дворец в Скопие. 

Днешната 10-часова визита е историческа за югозападната ни съседка, където папа пристига на визита за първи път. 

Тази сутрин Франциск беше посрещнат от премиера Зоран Заев и президента Георге Иванов. След това Светият отец се помоли пред мемориала на Майка Тереза, която именно той провъзгласи за светица през 2016 година. По-късно отслужи и литургия пред близо 15 хиляди католици на скопския площад "Македония". 

Франциск е най-високопоставената фигура с посещение в Северна Македония след сключването на споразумението с Гърция за смяна на името.

"Вашата смес от култури и етнически и религиозни идентичности е довела до мирно и трайно съжителство, което може да служи за пример за братско общество, белязано от разнообразието и взаимното уважение. Това е особено важно за засилената ви интеграция сред европейските нации. Надявам се тя да се развие благоприятно за целия регион на Западните Балкани", посочи папата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback