Папата подкрепи Северна Македония за присъединяване в ЕС

Днешната 10-часова визита е историческа за югозападната ни съседка, където папа пристига за първи път

07.05.2019 | 16:03 Редактор: Зорница Костадинова
Папата подкрепи Северна Македония за присъединяване в ЕС

Папа Франциск вече е в Северна Македония и косвено подкрепи желанието на страната да се присъедини към Европейския съюз. Така всички тълкуват думите му, произнесени пред македонските власти в президентския дворец в Скопие. 

Днешната 10-часова визита е историческа за югозападната ни съседка, където папа пристига на визита за първи път. 

Тази сутрин Франциск беше посрещнат от премиера Зоран Заев и президента Георге Иванов. След това Светият отец се помоли пред мемориала на Майка Тереза, която именно той провъзгласи за светица през 2016 година. По-късно отслужи и литургия пред близо 15 хиляди католици на скопския площад "Македония". 

Франциск е най-високопоставената фигура с посещение в Северна Македония след сключването на споразумението с Гърция за смяна на името.

"Вашата смес от култури и етнически и религиозни идентичности е довела до мирно и трайно съжителство, което може да служи за пример за братско общество, белязано от разнообразието и взаимното уважение. Това е особено важно за засилената ви интеграция сред европейските нации. Надявам се тя да се развие благоприятно за целия регион на Западните Балкани", посочи папата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК