Мощна буря удари Западна Европа

Най-тежко засегнати са Германия и Франция

13.01.2017 | 18:00 Редактор: Жанета Нейкова
Мощна буря удари Западна Европа

Студено време и по света. Мощна буря удари голяма част от Западна Европа. Ледените буреносни ветрове изкорениха дървета, събориха покриви и оставиха стотици хиляди в Германия и Франция без електричество.

Най-тежко е положението във Франция. Заради скъсаните електропроводи над 237 хил. домакинства в Нормандия (северозападна Франция бел. ред) и региони, северно от Париж са без електричество. 

На места скоростта на ветровете достига над 140 км/ час.

Бурята удари и западните части на Германия, което доведе до сериозни нарушения в трафика. Почти във всички федерални провинции има закъснения и отмяна на железопътния транспорт, тъй като много от релсите са повредени в резултат на бурята. 

Тежко засегнат е и въздушният транспорт. До 12 часа на обед в петък от международното летище във Франкфурт на Майн бяха отменени над 120 полета.

Белгия също се подготвя да посреща бурните ветрове и проливните вълни. Властите в страната разположиха 30 хил. чувала с пясък за укрепване на брега на Северно море. Прогнозите са за ветрове от 100 км/час. А за утре има предупреждение за приливна вълна за повече от 6 метра. 

За наводнение се готвят и във Великобритания. В източните райони на Англия е обявена тревога за възможни наводнения и зимни бури.