Расте броят на жертвите на лошото време на Балканите

Студ и ниски температури сковават Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Албания

12.01.2017 | 14:40 Редактор: Жанета Нейкова
Расте броят на жертвите на лошото време на Балканите

Студеният фронт над Европа продължава да взима жертви. Бедствено положение е обявено в Южна Сърбия.

Най-малко 20 души са загинали на Балканите в снежните бури, вилнеещи през последната седмица. По данни на полицията в Босна и Херцеговина от събота досега са починали 4-ма възрастни мъже.

В Южна Сърбия, където температурите паднаха под -20 градуса, все още е в сила обявеното извънредно положение. Студът е взел две жертви от сръбско село. Властите са евакуирали около 130 души, а десетки автомобили спасяват хора, затрупани в преспите. 

В македонската столица Скопие възрастна жена и двама мъже, единият от които е бездомен, са починали в резултат на измръзване. На повечето места в региона нощните температури са паднали под -20 градуса.

Втори смъртен случай в Косово, след като температурите паднаха под -25 градуса и причиниха спиране на електроснабдяването. Според метеоролозите това е най-студената зима е страната от 1963 година.

Снегът е изолирал и редица селища в Албания, където смъртните случаи на измръзване достигнаха 9 души. Военни хеликоптери и спасителни отряди доставят помощи в отдалечени планински селища, а военни общински автомобили помагат за почистване на пътищата от преспите. 

Сняг вали и по адриатическото крайбрежие на Хърватия. Популярният туристически град Дубровник се събуди със снежна покривка. През последните пет дни по хърватското адриатическо крайбрежие бяха регистрирани рекордни минусови температури, заради студените ураганни ветрове, духащи от север.