България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да свикваме с екстремните климатични явления, ще зачестяват

Световноизвестният френски климатолог Ерве льо Трьот в интервю за Bulgaria ON AIR

04.02.2019 | 09:33 Редактор: Тодор Петров
Да свикваме с екстремните климатични явления, ще зачестяват

Можем ли да спрем неумолимия ход на глобалното затопляне? Или да прогнозираме екстремни климатични явления като рекордните жеги от последното лято? 

Световноизвестният френски климатолог Ерве льо Трьот застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да отговори на някои от най-важните въпроси, свързани с климатичните промени.

"Трябва да свикнем с по-чести или по-мощни климатични явления.Трябва да търсим методи за защита при възможните сценарии. Има два ключови елемента. Първият е да не допринасяме за парниковия ефект - да намалим въглеродните емисии. Вторият е да се защитим. Това, което ще се случи през следващите 20 години, е вече предопределено. С действията си днес се опитваме да намалим вредните емисии за периода след 2040 г.", посочи климатологът.

Льо Трьот се занимава с уравнения, отразяващи движенията в атмосферата и океаните, чрез които екипът му прави дигитални реконструкции на Земята. Модели, които се използват непрекъснато в метеорологията, тъй като са напълно ефективни за прогнози за няколко дни. Чрез тях опитват да разберат и какво влияние оказва човешката дейност върху планетата.

"Ясно е, че глобалното затопляне е директно свързано с въглеродните емисии. Трудно е обаче да се изчислят мащабът и скоростта на промени. Знаем, че климатът ще се промени, но не знаем как точно. Затова проверяваме доколко сме зависими от него", обясни още климатологът.

Гледайте цялото интервю на Цветана Балабанова с Ерве льо Трьот във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК