България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Билбордове с хомосексуални двойки: Кампания за толерантност или пропаганда?

Николай Колев и Лили Драгоева коментират темата в "България сутрин"

14.12.2018 | 09:36 Редактор: Ралица Братанова
Билбордове с хомосексуални двойки: Кампания за толерантност или пропаганда?

Билбордове с хомосексуални двойки, поставени в София, Пловдив, Варна и Бургас с послание "Няма страшно. Това е просто любов" разделиха обществото и предизвикаха бурни реакции и от двете страни. Кампания за толерантност или пропаганда? 

Николай Колев от гражданска инициатива "Поход за семейството" и Лили Драгоева - координатор на "София прайд" коментират темата в студиото на "България сутрин".

"Кампанията е в рамките на проект, финансиран от ЕК от програма "Права, равенство и гражданство", в който участват шест неправителствени организации от България. Това е двугодишен проект. Не е планирано да бъде в рамките на коледните празници - в която и да е част на годината, гражданските права, са граждански права, а една група от българското общество няма равни такива. Това е факт и ние трябва да намерим време и сили да говорим за това спокойно", заяви Радоева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи Наказателният кодекс не третира престъпления от омраза на основа сексуална ориентация и това е друг проблем. Според нея тази кампания е доказателство за това, че този тип реч на омразата не пречи на никого.

"Обществото беше ангажирано. Вашият въпрос не е сложен настрани. Демокрацията, в която ние живеем, определя, че мнозинството казва как да живеем. Нека да видим българския народ в цялост - 7 милиона души, да кажат какво правим по тези въпроси. Не мога да разбера какви ваши права, чувства и усещания са наранени", коментира Николай Колев в "България сутрин".

По неговите думи много хора от ЛГБТИ общността демонстративно показват чрез поведението и външния си вид принадлежността си към нея. Той беше категоричен, че тези билбордове противоречат на традиционните семейни ценности. 

Гледайте видеото с целия разговор.

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Taisho Mori
преди 5 години
БГ не е пълна демокрация, а парламентарна република, което значи че правата на хората идват от конституцията, а не от мнозинството хора. Гражданските права не могат да биват отнети чрез мнозинство, което означава че дори и 99% от хората да не са съгласни с геи браковете, това няма значение защото те са част от гражданските права на хората дадени им от конституцията на страната. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Екатерина Колова
преди 5 години
Не само противоречи на семейните ценности, ами и ни натрапва как да възпитаваме децата си. Дори и едно първолаче може да прочете и да попита "Какво значи това?" Каквото и да му кажем, то възприема тази гледка като нещо нормално и естествено. Но именно това е и целта, разбира се. Никой от тези инициатори не си прави илюзията, че ще промени нагласите на зрелите хора. Естествено, че се целят в децата. И още по-естествено е да искаме да им попречим. И, честно казано, писна ми да ме занимават всеки ден по всяка телевизия с гейове и правата им. Понеже обществото ни реши всички проблеми на действително нуждаещите се, та точно тия са все в лъча на прожектора и все са най-големите жертви. До миналата година никой не закачаше хомосексуалистите. Но истината е, че колкото повече ни занимават със себе си, толкова повече ни настройват срещу себе си. Мнозинството от зрелите и разумни хора у нас не желае да се компрометира брачната институция и ще се бори с това. Отклонението няма да се признае за норма. А юридическото право има достатъчно инструменти, за да реши въображаемите им проблеми, за които стана дума в предаването, и без да се променят законите. Вижте, това, че са различни, не ги прави специални. Сигнализирай за неуместен коментар