България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След Brexit: Каква е стратегията на Обединеното кралство?

Коментар на експертите Боян Чуков и Елена Поптодорова пред Bulgaria ON AIR

26.11.2018 | 08:27 Редактор: Василена Василева
След Brexit: Каква е стратегията на Обединеното кралство?

След година и 8 месеца трудни преговори и 45 години членство, Великобритания и лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз подписаха споразумението за Brexit.

Европейските лидери финализираха с подписа си усилията на преговарящите страни и определиха споразумението за възможно най-доброто, което би могло да се постигне.

Последната пречка преди подписването отпадна, след като Испания получи от Великобритания и Брюксел уверенията, които искаше, че ще има роля в определянето на бъдещето на Гибралтар.

"Това е един отрезвяващ момент, тъй като реалността трябва да бъде погледната в очите. Британският премиер Тереза Мей е поставена пред най-голямото си изпитание", посочи в студиото на "България сутрин" дипломатът Елена Поптодорова.

Обратното броене за напускането на Великобритания вече започна. В полунощ на 29 март, само след 4 месеца, Великобритания ще напусне общността. 

ЕС договори принципите за бъдещите си отношения с Великобритания като ограничи максимално щетите и за двете страни. Брюксел осигури възможно най-доброто споразумение. Това е оценката на европейските лидери за постигнатото от преговарящите екипи.

"Великобритания е държава, която има стратегия за бъдещето си. А в момента дори цели две-три такива. В Brexit няма нищо неочаквано и изненадващо, тъй като той е планиран. Споразумението удовлетворява и основните европейски искания, а именно - безвизов режим за гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Лондон пък се ангажира да плаща вноските си и в преходния период", отбеляза експертът по международна сигурност Боян Чуков.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че не допуска оттук нататък да предстоят кой знае колко големи проблеми за Тереза Мей в британския парламент, защото 35 човека от лейбъристите подкрепят Brexit.

България успя да внесе кратък текст в документите, с който ЕС се задължава да гарантира статута на нашите граждани и в преходния период. A заедно с Полша страната ни прокара текст, с който да се предпазим от преразпределение за наша сметка на британската квота за вредни емисии.

Вижте повече във видеото!