България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Банско Филм Фест" отваря врати с над 100 екстремни филма

Една от лентите е посветена на загинали алпинист Боян Петров, обясни директорът на фестивала Натали Петрова

16.11.2018 | 10:34 Редактор: Иван Берберов

Следващата седмица зимния ни курорт Банско ще се превърне в столица на екстремното кино. Започва 18-ото издание на "Банско Филм Фест". 

"Любителите на пътешествията, приключенията, екстремните спортове и планините – излезте от ежедневието и елате на кино. Представяме над 100 филма от най-екзотичните точки на планетата. Всички филми са премиерни за България, а някои дори и за света", отбеляза директорът на фестивала Натали Петрова. 

В студиото на "България сутрин" тя сподели, че единият филм е посветен на загиналия алпинист Боян Петров. 

"Част от филмите засягат културата на планинарските народи. Фокус на фестивала са и хората с увреждания. Публиката е от цялата страна. Културата възпитава. Тя тръгва от семейството. Ние обогатяваме не само учебния процес, но и стимулираме науката. Надяваме се от училищата да излязат кадърни хора, които да останат да живеят в страната ни", отбеляза гостенката пред Bulgaria ON AIR. 

"36 филма са в конкурсната програма. Кинофестивалът се посвещава на човека, който го създаде и за жалост ни напусна наскоро – Петър Атанасов. На негово име ще има награда за сценарии", сподели още Натали Петрова.