България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Агресията в училище е породена от разпада на семейните ценности, смятат експерти

11-годишно момче удари учителя си по физкултура, а след това набеди педагога в побой

07.11.2018 | 08:57 Редактор: Василена Василева
Агресията в училище е породена от разпада на семейните ценности, смятат експерти

11-годишно момче удари учителя си по физкултура, а след това набеди педагога в побой. Инцидентът е станал вчера в столичния квартал "Модерно предградие" в 70 ОУ "Св. Климент Охридски". Детето, което е в пети клас, избягало от час и заедно с приятели пречели на останалите ученици.

"Проблемът е, че с такива "трудни" деца се работи на парче. В повечето случаи липсва цялостната картина за поведението им. Затова в България трябва да бъде приет Закон за училищното насилие. Ние сме една от малкото страни в ЕС, в които такъв няма", отбеляза в студиото на "България сутрин" психологът Иван Игов.

Въпросният ученик имал прояви на агресия и насилие и към свои съученици отдавна.

Учителят Георги Георгиев е преподавател по физкултура от 25 години. Пред медиите той сподели, че за първи път изпада в подобна ситуация.

"Насилието в българското училище е феномен на 21 век. Разпадането на ценностите и на семейството в едно поколение, което днес създава деца, води до проблема с възпитанието", коментира зам.-председателят на Синдиката на българските учители Красимир Попов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" Величка Таседжикова каза, че е разговаряла по-рано тази сутрин с нападнатия учител, който е бил с повишено кръвно налягане и ще посети лекар.

Тя отбеляза още, че агресивният ученик вчера си е тръгнал от "Пирогов" преди да бъде прегледан, а днес не е на училище.

"Нямаме връзка с неговата майка. Снощи у тях беше инспектор от "Детска педагогическа стая". Очакваме да ни дадат повече информация днес", допълни още Величка Таседжикова.

"Когато се опитваме да налагаме правила, а нямаме подкрепа от семейството обаче, нещата няма как да се случат”, отсече директорката.