България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Железният светилник" отново стъпва на сцената на театъра

Поводът е 120-годишнината от рождението на писателя Димитър Талев

05.11.2018 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова

Театър "Българска армия" и учени от БАН ще отбележат 120-годишнината от рождението на българския писател Димитър Талев чрез постановка на "Железния светилник".

 "Цялата година по един или друг начин се отбелязва тази годишнина. Това е азбучен писател. Той се изучава още от основното, в гимназията, в университетите, където се изучават българска и славянска филология също е застъпен много сериозно в учебната програма. Той е класик на българската литература", коментира в студиото на "България сутрин" Мариета Гиргинова от Института по литература в БАН.

Днес на голямата сцена в театър "Българска армия" отново ще може да бъде видяна постановката "Железният светилник". Утре ще бъдат направени две представления във Враца, а в четвъртък и петък ще се преместят в Бургас и Сливен.

"Седми сезон се играе това представление. Над 200 пъти сме го изиграли вече. Този спектакъл е бил не само в цялата страна, но и в Македония - на родното място на Талев. Ние имаме страшно много покани от цяла България да гостуваме с него", обясни директорът на театър "Българска армия" Мирослав Пашов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор.