България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

МВР ще охранява Паметника на Съветската армия – оправдан разход ли е това?

Безцелно бранене на комунистическите тотеми или борба срещу ксенофобията – коментират Асен Генов и Борис Цветков

26.10.2018 | 10:17 Редактор: Иван Берберов
МВР ще охранява Паметника на Съветската армия – оправдан разход ли е това?

Лавина от коментари заля социалните мрежи, след като стана ясно, че МВР и министър Младен Маринов ще осигурят денонощна охрана на паметника на Съветската армия, който често става арена на вандалски надписи. На този фон изтъкваме честия недостиг на полицаи в борбата с битовата престъпност. 

"Дълги години не се обръщаше внимание, че такива прояви на вандализъм не трябва да се толерират. Има 2 камери, които са заснели извършителя на последната вандалска проява. Оттогава досега видеото не може да се свали. Минаха 40 дни. Така наблюдението няма превантивен ефект. Патрулът, който ще хвърля по едно око на паметника е следствие от несвършената работа на МВР. Някой трябва да си свърши работата. Трябва да сложим край на ксенофобията", отбеляза общинският съветник от БСП Борис Цветков. 

Според блогъра Асен Генов Столичната община не се притеснява от това, че полицаите получиха увеличение на заплатите няколко пъти, а се занимават с "глупости да охраняват комунистическите тотеми". 

"България е подкрепила най-малко 3 международни споразумения, които осъждат тоталитарните режими. Вместо да брани комунистическите паметници, полицията трябва да харчи средствата си за полезни неща. Паметникът на Съветската армия е замислен като символ на приятелството между българската и съветската армия. Този паметник не е замислен като гробница, като войнишки паметник. Политическото лицемерие вреди на обществото ни. Живеем в посттоталитарно общество, което го поучават ченгета и бивши кадри на комунистическите тайни служби", подчерта Генов пред Bulgaria ON AIR.