България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентът Радев ще се срещне с Елизабет II. Какви са правилата при срещи с кралски особи?

Коментар на Стефан Тафров и Кристина Крънчева пред Bulgaria ON AIR

17.10.2018 | 09:33 Редактор: Василена Василева
Президентът Радев ще се срещне с Елизабет II. Какви са правилата при срещи с кралски особи?

Президентът Румен Радев заминава на работно посещение във Великобритания. През това време ще се срещне с Нейно Величество кралица Елизабет II. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Правилата при срещи с кралски особи са особено строги, но въпреки това често биват нарушавани заради непознаване на протокола.

"Подобни събития винаги са положителни за двустранните отношения между страните. Въпросът обаче е, че това посещение не е политическо, то е единствено протоколно", коментира в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България във Великобритания Стефан Тафров.

Днес Радев ще посети щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд, в което се планират и контролират всички морски дейности на Алианса. 

По-късно ще има среща с представители на българската общност.

"Надявам се, че президентът и съпругата му са били предварително осведомени за протокола при посещението на кралицата, тъй като има много моменти, в които трябва да следят поведението си, важно е и обръщението към нея", обясни пред Bulgaria ON AIR експертът по международен протокол Кристина Крънчева.

В рамките на визитата си, която продължава до 19 октомври, българският държавен глава ще има аудиенция при кралица Елизабет II и ще изнесе лекция в университета в Оксфорд.

Вижте повече във видеото!