България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хващаме ги, пускаме ги и така до край света… Какво ще постигне прокуратурата?

Колко струват политиците и как се доказват престъпни схеми – коментират Соня Момчилова и полк. Николай Марков

07.09.2018 | 09:20 Редактор: Иван Берберов
Хващаме ги, пускаме ги и така до край света… Какво ще постигне прокуратурата?

Играта на котка и мишка между специализираната прокуратура и две от най-големите бизнес фамилии продължава. Издирваните хотелиерски магнати Ветко и Маринела Арабаджиеви продължават да чакат в странство бурята да отмине. 

Вчера на родна земя официално бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, сина му Стайко и още 6 души, сред които синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. 

"Обществото вече не издържа лакомията на управляващите. Наистина са им видими резултатите. Те са като тест за степента на упойката. Нищо друго. Хаосът, безумието и прахът в очите на хората нямат край. Тези символи на прехода става безусловно ясно, че са в престъпни групи. Те трябва да бъдат последвани от политици. Тези хора са отвратили всички до огромна степен", категорична бе PR-ът и бивш говорител на МВР Соня Момчилова. 

В студиото на "България сутрин" експертът по сигурност полк. Николай Марков отбеляза, че престъпна схема от такъв магнитуд, за какъвто се подозират Стайкови и Арабаджиеви, не може да се разкрие за 2 месеца. 

"Притеснявам се, че прокуратурата няма достатъчно доказателства. Изборите в България се правят от тези хора, от олигарсите. Не се правят от политиците. Тези фигури са по-скоро политически. Ако проследите пътя на парите ще видите, че ще стигнете до банки, а след това и до офшорни сметки. Законът в България трябва да бъде прилаган императивно. Вчера един от управляващите политици каза, че е лошо да се нападат българските олигарси. Всички в България знаят защо Гешев прави тези акции – прицелил се е в позицията на главен прокурор. Шумът в медиите е само PR акция", подчерта експертът. 

Според него  единственият начин да се запази българският бизнес е да се спазват законите. В противен случай самите нарушаващи го ще станат жертва. 

За финал на разговора Соня Момчилова отбеляза, че понятията справедливост, чест и достойнство изчезнаха отдавна и нямаме право на претенции към управляващите. Тя също се съгласи, че Гешев тръгва към поста на главен прокурор с подмяна на истинските факти.