България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнесмени в ареста: Ще даде ли резултат новата акция на прокуратурата?

Как се става от келнер в олигарх – коментират журналистите Недялко Недялков и Стефан Ташев

06.09.2018 | 08:59 Редактор: Иван Берберов
Бизнесмени в ареста: Ще даде ли резултат новата акция на прокуратурата?

Бизнесменът Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат", е задържан за 24 часа. Освен него, за денонощие са още 10 души. Само преди дни спецпрокуратурата повдигна идентични обвинения срещу друга известна бизнес фамилия – хотелиерът Ветко Арабаджиев.

"Надявам се, че прокуратурата действа автентично. Акцията има предистория. Започва се още от бандата на Бенчо Бенчев. Тепърва ще има разплитане. Не знам дали Стайков и Арабаджиев са най-големите риби, но те са символи на мутро-лукса, който се шири из столичните улици. Там много прилича на Рим. Кръвосмешения, бизнес бракове, оргии. Тези хора имат достатъчно финансови, съдебни и политически лобита. Имат пари за адвокати. Дано държавата този път работи. Всички обвинения трябва да бъдат доказани в съда. Защо БСП мълчи? Защо не говорят за Бенчо Бенчев?", посочи журналистът Недялко Недялков.

В студиото на "България сутрин" криминалният журналист Стефан Ташев припомни, че и предишни пъти въпросните бизнесмени са били разследвани, но тогава са били спасени от политически чадър. 

"Ветко Арабаджиев трябваше да бъде арестуван миналата година, но е бил пощаден, защото е дължал много пари на една банка. Досега не се е случвало такова нещо. Двама от най-големите бизнесмени са ударени едновременно. Двама главни прокурори съблюдават акциите. Дано прокуратурата е събрала достатъчно доказателства. Такава акция не може да бъде случайна. Взето е решение отгоре", подчерта още той.

"Как келнери и крупиета стават бизнесмени от голям калибър? Ставали са членове на Държавна сигурност. Не може от никой да отидеш толкова бързо на върха. Властта мълчи. Преди като се удряха основни спонсори на властта всички скачаха, а сега не. Интересно е да се види какво ще се случи", допълни Ташев пред Bulgaria ON AIR.