България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутатите излизат в лятна ваканция. А какво свършиха?

Коментар на PR експерта Соня Момчилова и политолога Димитър Димитров

27.07.2018 | 09:02 Редактор: Тодор Петров
Депутатите излизат в лятна ваканция. А какво свършиха?

Последен работен ден в парламента преди лятната ваканция на депутатите. На финалната права те сътвориха истински екшън с медийни престрелки, заплахи за смяна на вицепремиера Валери Симеонов и съд, а ден по-късно словесните стрели между патриотите станаха физически.

PR експертът Соня Момчилова каза пред Bulgaria ON AIR, че отново наблюдаваме пиеса, на която сменят само афиша. По думите ѝ всичко в държавата ни преминава под знака на агресията и сме свидетели на лошо поднесен спектакъл.

"Хората, които определят дневния ни ред, са едни хиперактивни деца, които творят глупост след глупост и нанасят прободни рани", отбеляза тя и добави, че като че ли единствената цел е държавата да бъде обезлюдена.

"Факт е, че опозицията се държи добре. Твърде интелигентна е на фона на това, което ни предлагат управляващите. Засипвайки ни с абсурди, които трудно съумяваме да осмислим, няма как да стигнем до важните изводи. От опозицията може би трябваше да са още по-агресивни", каза още Соня Момчилова.

Политологът Димитър Димитров посочи, че рецептата е елементарна - хляб и зрелище. В "България сутрин" той припомни някои от най-фрапиращите криминални случаи от началото на година, но отчете, че икономиката ни върви достатъчно добре, а европредседателството е измъкнало ГЕРБ от медийното меле. 

По негово мнение неразбирателството в "Обединени патриоти" още не е стигнало крайното оповестяване на спора. 

"Валери Симеонов прави опити да стане по-самостоятелен. Това среща гневна реакция на Сидеров. Има и голям залог - въпросният договор за следприватизационен контрол", коментира Димитров.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR в НС депутатът от ГЕРБ Александър Иванов отъждестви парламентарния сезон като успешен, тъй като по думите му са приети важни законодателни промени, които той изброи. 

"Неимоверно има наболели проблеми", призна той и посочи, че има нужда от реформа в законодателството, засягащо хората с увреждания. Иванов изрази оптимизма си, че проблемът ще бъде решен през новия сезон.

Народният представител от БСП Станислав Владимиров отвърна, че явно предваканционно управляващите са сложили розовите очила. 

"Българското общество няма как да е доволно от продукта, който предостави в тази сесия Народното събрание. Дебатът винаги се принизяваше до махленски свади. България се намира в демографска катастрофа, но управляващите подминават тези големи опасности", заяви той и добави проблемите в здравеопазването и образованието.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" отбеляза, че вчерашният инцидент в стята на патриотите е бил просто изстъпление на Валентин Касабов. Той обаче не очаква Касабов да напусне коалицията на "Обединените патриоти".

"Вальо се е разгневил и е бутнал Волен, което е недопустимо. Това е общо взето конфликтът. Грозно е, но се случва. Всичко произлиза оттам, че Валери Симеонов е чорбаджия", каза още той и добави, че не очаква вицепремиерът да се извини.