България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Престрелките между президент и премиер - нормални стандартни закачки!?

Война между институциите няма, Румен Радев просто се разграничава от управлението, посочи Михаил Миков пред Bulgaria ON AIR

26.04.2018 | 08:47 Редактор: Василена Василева
Престрелките между президент и премиер - нормални стандартни закачки!?

Темата за промяна в Конституцията и преминаване от парламентарна към президентска република отново излезе на дневен ред. Този път в коментар на държавния глава Румен Радев.

Идеята дойде като препоръка към премиера Борисов и във връзка със заръката му всички министри да се срещнат с президента, за да го убедят, че нито една обществена поръчка не се прави на тъмно.

"Нормални стандартни закачки и взаимни атаки едва ли могат да бъдат повод за такова сериозно решение. Аз лично съм траен противник на това, защото в България винаги едноличната власт, каквато е президентската, може да се прероди в тиранична. Историята познава много примери в това отношение", коментира в студиото на "България сутрин" Михаил Миков от БСП и бивш министър на вътрешните работи.

По думите му война между институциите няма, а поведението на президента Румен Радев е просто разграничаване от управлението. 

"Нека не драматизираме. В рамките на своите правомощия по Конституция е нормално държавният глава да налага вето, да заявява ясни позиции, да се обръща към гражданите и към Народното събрание. Това прави един президент активен, изпълва със съдържание неговата функция", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Михаил Миков бе категоричен, че парламентарната група на БСП е стабилна в опозиция.

"Освен шума, който вдига и контрола, който упражнява върху властта, опозицията трябва да дава алтернатива. На фона на нападките между президент и премиер и оставките, които валят в парламента, завладели медийното пространство, в страната ни се случват далеч по-тревожни неща. Една трета от българите живеят в риск от бедност. Неравенствата растат, богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни. Миграцията, усилваща демографския апокалипсис, в който се намира България продължава да изсмуква кръвта на нацията", подчерта бившият министър на вътрешните работи.

Вижте повече във видеото!