fallback

"Формата на водата" спечели "Оскар" за най-добър филм, а Гийермо дел Торо - за режисьор

Стаси Айви обаче имаше друг фаворит - "Три билборда извън града"

05.03.2018 | 08:26 Автор: Жанета Нейкова

Най-бляскавото събитие в света на киното - 90-те юбилейни годишни награди на Академията на филмовото изкуство "Оскар" приключи с приза за най-добър филм на годината и това е "Формата на водата" на Гийермо дел Торо.

Дел Торо спечели и статуетката за най-добър режисьор.

Киножурналистът Стаси Айви обаче имаше друг фаворит за най-добър филм и проследи цялото награждаване, като минути преди да пристигне в студиото на "България сутрин" е станала свидетел на победата на "Формата на водата". 

"Много харесвам "Формата на водата" и Гийермо дел Торо, но моят най-голям фаворит тази година се казваше "Три билборда извън града", категорична бе журналистката.

По думите ѝ често има хора и филми, които не са най-големите любимци на Академията, както е случаят с "Три билборда извън града" и Мартин МакДона, който не беше номиниран за най-добър режисьор.

"Можем да прочетем като политическа намеса включването на жена режисьор в състезанието, както и чернокожия такъв Джордан Пийл", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.  "Много се надявах тази година да се избегнат награди, дадени по някаква друга причина, а не за наистина най-добър филм", допълни Айви.

Киножурналистът коментира и сексскандалите в Холивуд и техният отпечатък върху церемонията.

"Всичко започна от Кейси Афлек, който беше обвинен в посегателство над 2 жени. На наградите "Оскар" тази година той дори не беше допуснат да връчи статуетката за най-добра женска роля, както е по традиция. Хора като него и Кевин Спейси вече са погребани от тази индустрия", посочи Айви.

Призът за най-добър актьор в 90-те награди "Оскар" получи Гари Олдман за ролята му на Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час".

В категорията за най-добра актриса беше отличена Франсис Макдорманд за изпълнението ѝ в "Три билборда извън града".

Сам Рокуел и Алисън Джани получиха "Оскар" за най-добра мъжка и женска поддържащи роли.

Рокуел грабна приза за ролята си в "Три билборда извън града", който бе сочен за един от фаворитите за най-добър филм, Джани пък беше отличена за играта си в "Аз, Тоня".

Статуетката за чуждоезичен филм беше връчен на чилийския "Фантастичната жена" на Себастиан Левил.

"Оскар" за късометражен анимационен филм пък взе "Скъпи, баскетбол" на бившата звезда на НБА Коби Браянт.

fallback
Още от България сутрин
fallback