България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Формата на водата" спечели "Оскар" за най-добър филм, а Гийермо дел Торо - за режисьор

Стаси Айви обаче имаше друг фаворит - "Три билборда извън града"

05.03.2018 | 08:26 Редактор: Жанета Нейкова

Най-бляскавото събитие в света на киното - 90-те юбилейни годишни награди на Академията на филмовото изкуство "Оскар" приключи с приза за най-добър филм на годината и това е "Формата на водата" на Гийермо дел Торо.

Дел Торо спечели и статуетката за най-добър режисьор.

Киножурналистът Стаси Айви обаче имаше друг фаворит за най-добър филм и проследи цялото награждаване, като минути преди да пристигне в студиото на "България сутрин" е станала свидетел на победата на "Формата на водата". 

"Много харесвам "Формата на водата" и Гийермо дел Торо, но моят най-голям фаворит тази година се казваше "Три билборда извън града", категорична бе журналистката.

По думите ѝ често има хора и филми, които не са най-големите любимци на Академията, както е случаят с "Три билборда извън града" и Мартин МакДона, който не беше номиниран за най-добър режисьор.

"Можем да прочетем като политическа намеса включването на жена режисьор в състезанието, както и чернокожия такъв Джордан Пийл", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.  "Много се надявах тази година да се избегнат награди, дадени по някаква друга причина, а не за наистина най-добър филм", допълни Айви.

Киножурналистът коментира и сексскандалите в Холивуд и техният отпечатък върху церемонията.

"Всичко започна от Кейси Афлек, който беше обвинен в посегателство над 2 жени. На наградите "Оскар" тази година той дори не беше допуснат да връчи статуетката за най-добра женска роля, както е по традиция. Хора като него и Кевин Спейси вече са погребани от тази индустрия", посочи Айви.

Призът за най-добър актьор в 90-те награди "Оскар" получи Гари Олдман за ролята му на Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час".

В категорията за най-добра актриса беше отличена Франсис Макдорманд за изпълнението ѝ в "Три билборда извън града".

Сам Рокуел и Алисън Джани получиха "Оскар" за най-добра мъжка и женска поддържащи роли.

Рокуел грабна приза за ролята си в "Три билборда извън града", който бе сочен за един от фаворитите за най-добър филм, Джани пък беше отличена за играта си в "Аз, Тоня".

Статуетката за чуждоезичен филм беше връчен на чилийския "Фантастичната жена" на Себастиан Левил.

"Оскар" за късометражен анимационен филм пък взе "Скъпи, баскетбол" на бившата звезда на НБА Коби Браянт.