България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Край на манипулацията на касови апарати в търговските обекти!

Устройствата вече ще трябва да са само със специално определени от НАП софтуери

02.03.2018 | 10:01 Редактор: Велислав Филипов
Край на манипулацията на касови апарати в търговските обекти!

Депутатите одобриха нови изисквания към касовите апарати в търговските обекти. Устройствата вече ще трябва да са само със специално определени от Националната агенция за приходите (НАП) софтуери. Оттук нататък всички производители на софтуер гарантират и носят отговорност пред НАП, че версията, която разпространяват, не съдържа модули, чрез които може да се променя или изтрива информация от касовия апарат.

Промените в Закона за ДДС разбуни духовете в Народното събрание. Левицата видя пробив в системата и опит всички касови апарати да бъдат подменени.

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова промяната в закона касае само и единствено софтуера по управление на продажбите, който не всички търговски обекти притежават. 

"Тази промяна в софтуера, която вчера бе приета, гарантира, че няма да може касовите апарати да бъдат манипулирани чрез модули. Не всички касови апарати обаче трябва да бъдат сменени. Новите модели отговарят на изискванията", категорична е Стоянова.

По думите ѝ по-старите модели касови апарати - от 2012 година, са остарели и ще трябва да бъдат подменени.

"Всички знаят, че дялът на сивата икономика продължава да бъде твърде висок, а проверките на НАП през тази година показаха, че манипулирането на софтуера е един от основните прийоми за криенето на приходи", твърди бившият народен представител пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че в момента различни гаражни фирми правят подобни манипулативни софтуери и те се търсят много повече от търговците, защото имат възможност за подмяна на информацията за приходите.