България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високо напрежение: Има ли изход от безкрайната сага "Банско"?

Болшинството от протестиращите за Пирин са партийни членове, настоя Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR

29.01.2018 | 08:55 Редактор: Тодор Петров
Високо напрежение: Има ли изход от безкрайната сага

"Няма протест в защита на Пирин. Тези хора, които ги виждаме, болшинството са партийни членове и не съм ги виждал на Пирин. Има увеличение на хабитата на всички животни, няма да има сечене на вековните мури...", каза финансистът Владимир Каролев в "България сутрин".

Изказването му идва в контекста на продължаващите протести в защита на Национален парк "Пирин". Исканията на недоволните остават непроменени - отмяна на решението на правителството за застрояване на парка, оставка на екоминистъра Нено Димов и отговор на въпроса кой е реалният собственик на ски зоната в Банско.

Според Владимир Каролев международни организации плащат на български "зелени" организации, за да няма ски туризъм в България, а да има такъв в други държави.

"Каролев политизира напълно протестите, а на улиците излизат хора, които виждат опасност за планината. Непрекъсното представят нещата, че това са интересчии, които протестират за Пирин. Пробемът на Банско вече е нерешим - има 20 хил. легла и още 4 лифта не могат да осигурят това качване на скиори", посочи от своя страна журналистът Иван Бакалов пред Bulgaria ON AIR.

Той се позова се на данни, че в австрийските и швейцарските курорти има много по-малка леглова база в сравнение с тази в Банско. Журналистът бе категоричен, че планината не може да понесе постоянното увеличение на легловата база.

Владимир Каролев нарече тезата му абсурдна и отбеляза, че по тази логика на Витоша не трябва да има нищо, защото в София има толкова много хотели. 

"Това са бакалски сметки и всеки, който се е занимавал с урбанизация, може да прочете как се прави планирането на ски зоните. Няма никаква промяна в концесионната зона. Единствено се позволява зоната да се уплътнява с нов кабинков лифт. В момента процесът е предимно политически", настоя Каролев.

"Не съм от "Зелените", нито от някаква организация. В България има много планини, които не са природни паркове и може да се развива ски туризъм. Защо трябва да е в Банско?", отговори Иван Бакалов, 

Той подчерта, че управлението раздава природа и по думите му това е лобизъм. Грешно се представя ски туризмът като синоним на туризъм, отчете журналистът.