Екоминистърът в европарламента: Решението за НП "Пирин" е законно

Нено Димов отхвърли съмненията, че е нарушена европейската Директива за околната среда

24.01.2018 | 18:08 Редактор: Тодор Петров
Екоминистърът в европарламента: Решението за НП

Решението на правителството за Пирин не противоречи нито на българските, нито на европейските закони. Това заяви министърът на екологията Нено Димов в Европейския парламент, където представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на опазването на околната среда и безопасността на храните.

Ненов отказа да навлиза в детайли, тъй като според него въпросът е национален, а той е поканен да представлява Съвета, но каза, че действията на българското правителство са напълно законни. Става дума за 2% от територията на Национален парк "Пирин", които са част от буферната зона, призната и от ЮНЕСКО, обясни министърът в отговор на въпрос на германския евродепутат от групата на "Зелените" Петра Каленбах.

Димов обеща всички строителни дейности да бъдат ограничени в тази зона. А останалите 45% от парка, за които го пита Каленбах, са разрешени за водохващане за питейни нужди, добави министърът. Германският евродепутат изрази съмнение, че водохващането ще се прави за производството на изкуствен сняг за ски пистите в Пирин.

Димов отхвърли съмненията на Каленбах, че с решението на кабинета "Борисов" се нарушава европейската Директива за околната среда. Той се позова на интервю на еврокомисаря за екологията и рибарството Кармену Вела, който заявил, че няма пристъпване на законодателството в случая с Пирин.

Повече по темата четете в Dnes.bg!