fallback

Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне се вижда с просто око на Антарктида

Приключи първият етап на 26-та Антарктическа експедиция

23.01.2018 | 09:59 Автор: Василена Василева

Приключи първият етап на 26-та Антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев. Преди няколко дни заедно с група български учени той се завърна успешно от полярната ни база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън.

"Антарктида в момента е в разгара на южното лято. То е наподобяващо на зимата в България. Има снеговалежи, а температурите варират между минус 5 и минус 10 градуса", каза в студиото на "България сутрин" проф. Христо Пимпирев.

Той уточни, че поредната експедиция на ледения континент е имала за цел да изпълни Националната антарктическа научна програма, приета с решение на МС.

"В основата ѝ стоят климатичните промени, които са във фокуса на учените от цял свят, тъй като засягат цялото човечество. Затова съм и изключително щастлив, че българите допринасяме за тяхното изследване", сподели още проф. Пимпирев.

По думите му резултатите от глобалното затопляне са видими с просто око за хората, участващи в изследванията на Антарктида.

Изследванията на българските учени потвърждават, че има затопляне на климата, специално в тази част на планетата. За пръв те са поставили, извън страната на четири метра под нивото на Южния океан мареографска станция, която целогодишно записва колебанията на морското ниво.

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback