България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Десетки болници в страната са под угрозата от закриване заради дългове

Областната болница във Видин, лечебните заведения в Белоградчик и Враца са само част от всички, които могат да преустановят дейност

03.01.2018 | 12:51 Редактор: Ивайло Николов
Десетки болници в страната са под угрозата от закриване заради дългове

След кризата във врачанската болница, десетки други лечебни заведения са с реална опасност от закриване заради натрупани дългове.

Областната болница във Видин е на ръба, заради дълг от над 5 милиона лева, а за болницата в Белоградчик още няма яснота дали ще затвори врати или ще продължи да работи. 

Болницата във Видин дължи над 2 милиона за медикаменти и консумативи. Друга част от 5-милионният дълг на лечебното заведение е заради саниране на сградата, останалото е за заплати и осигуровки. 

В началото на декември медиците от белоградчишката болница спряха работа заради неполучени заплати. От повече от година медиците взимали само аванси, а задълженията на лечебното заведение за 800 хиляди лева, 500 хиляди от които за доставчици. 

Заплати все още няма, а Общината все още не е успяла да изтегли заемът за да плати половината заплати. Реакция от министерството също все още се чака.

Въпреки всичко, останалият медицински персонал изготви графикът за седмицата и продължава да работи, макар и без пари. И се надяват държавата да помогне. 

Ако нещо не се промени в кратки срокове, тази болница с иначе обновен облик и нова апаратура ще затвори врати, скоро може да я последва и областното лечебно заведение във Видин.