България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 650 машини почистват настилките в страната, пътищата са проходими при зимни условия

Ограничено е движението на автомобили над 12 т. по пътя Батак - Доспат

19.12.2017 | 08:57 Редактор: Василена Василева
Над 650 машини почистват настилките в страната, пътищата са проходими при зимни условия

Всички пътища са проходими при зимни условия. Над 650 машини и близо 1500 човека почистваха настилките от републиканската мрежа в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщи директорът на "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Михаил Рашков за Bulgaria ON AIR.

"Зимата все още не е дошла. Снеговалежът, който падна е напълно нормален. Най-силен през нощта беше в Родопите. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път II-37 Батак - Доспат, път III-842 Белово - Юндола, по път II-35 Троян - Кърнаре, в прохода "Петрохан", както и в "Превала" и "Шипка", отбеляза още той.

Ограничено е движението за МПС над 10 тона в проходите "Вратник" и "Твърдишки". В "Дюлински" и "Пампорово" е забранено движението на моторни превозни средства над 3,5 тона.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. 

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.