България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутати: Среднощните заседания са обичайна практика в НС

Финансирането за ремонти на църкви и манастири не е грешка, твърди депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова

30.11.2017 | 09:32 Редактор: Велислав Филипов
Депутати: Среднощните заседания са обичайна практика в НС

Обичайна практика е да има среднощни заседания в Народното събрание при обсъждането на бюджета и това не трябва да учудва хората. Обичайно е да заседаваме до по среднощ. Така депутатът Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира вчерашното среднощно заседание на Народното събрание, което стана факт, за да се приеме най-важният финансов закон в държавата- Закона за държавния бюджет за 2018 г.

Удължаването на работното време на народните избраници бе предложено от ГЕРБ - а по-късно и прието. Това доведе и до гаф с приемането на бюджета на Министерски съвет, а освен това депутатите приеха и предложение на БСП за финансиране на ремонт и обновяване на църкви и манастири на стойност 1,3 млн. лв., за което по-късно се оказа, че пари не са отделени.

По думите на Ангелова приемането на финансирането за ремонти на църкви и манастири не е било грешка, а пари ще се намерят от Бюджет 2018. 

"Електронното здравеопазване е част от управленската ни програма за следващата година. Здравният мораториум е временна мярка, за да се спре изтичането на пари от НЗОК и няма да повлияе върху лечението на онкоболните", допълни тя.  

Според народния представител от БСП Георги Гьоков нощните заседания са станали характерни за НС, но не и нормални. 

"Вече не обръщаме внимание на тези заседания за бюджета. Миналата година не бяхме активни, но тази година внесохме алтернативен бюджет и до последно отстоявахме нашия текст по този закон", уточни Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Социалистът заяви, че за здравеопазването дебатът е бил доста сериозен.

"Има повече пари за здраве, но се вливат в една нереформирана система и това е напълно безсмислено. Абсолютно не подкрепяме наложения мораториум за специалните медикаменти", обясни депутатът от БСП.