България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медик: Финансирането е най-големият проблем в здравеопазването

Препоръките на проф. Начев към Кирил Ананиев в интервю на Лора Инджова

10.11.2017 | 10:45 Редактор: Иван Берберов
Медик: Финансирането е най-големият проблем в здравеопазването

Днес в пленарната зала ще се гласува 23-ят здравен министър у нас от 1989 г. насам. Дали обаче финансист ще може да излекува здравеопазването у нас?

Като правим трансплантация или каквато и да е сърдечна операция, не даваме сертификат за безсмъртие, защото Господ решава кой, колко ще живее. Но целта на тези интервенции е, колкото и да е определил Господ – да се живее добре, а не да се мъчи човек - думи на директора на университетската болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев, който е специализирал в САЩ, Германия и Англия. Носител е на орден "Стара планина" първа степен за изключителни заслуги в развитието на науката и кардиохирургията в България. 

Според него няма никакво значение дали новият здравен министър ще бъде финансист, медик, икономист или какъвто и да било, тъй като са важни възгледите и намеренията на личността.

"Приемам Кирил Ананиев с надежда. Познавам го много добре – от 2003 г. до 2006 г. работихме заедно в управителния съвет на Касата. Познаваме се и от преди това. Той не е встрани от системата. Много е важен и екипът, с който ще работи на един толкова политически пост", отбеляза той.

Професор Начев подчерта, че вярва на Кирил Ананиев, тъй като за него той е честен човек и добър гражданин, който обича дарителството. 

"Съветвам Ананиев да бъде себе си, тъй като той е много стойностен човек, който е преживял много сериозни неща в професионалния си живот. Ще бъде много лошо за него, ако се забърка с някое лоби, защото другите ще се обърнат срещу него. По-добре е проблемите да се решават принципно, съгласно някакъв регламент. Той е изключителен дипломат – това мога да го гарантирам", категоричен бе медикът пред водещата на "България сутрин" Лора Инджова. 

На въпрос, кои са най-големите проблеми в здравната система у нас, които трябва спешно да бъдат решени, той посочи, че трябва да се помисли най-напред за финансирането. 

"Сегашният модел на финансиране не е подходящ. Идеята парите да следват пациента е добра, но всъщност няма достатъчно механизми за контрол на това движение. Действително ли пациентът е отишъл там, където отиват и парите? Трябва да се сведе до минимум възможността за отчитане на дейност, която не е извършена. Електронната здравна карта ще помогне много в това отношение, защото ще намали възможността да се отчитат хора, които не са минавали изобщо през болницата", уточни кардиохирургът. 

По думите на проф. Генчо Начев второто нещо, което не търпи отлагане, е свеждането до минимум на възможността да се извършват дейности, които не са показани при пациента, само за да се приберат пари от касата.

"Всички знаем, че съществуват дейности, които не са показани, че се извършват на пациента, а това е още по-страшно, защото се подлага човешки живот на риск", заяви той.

Професор Генчо Начев смята, че третата неотложна промяна, която очаква новия здравен министър, е повишаване на контрола върху качеството на медицинската дейност. 

"В България няма задължителен контрол на медицинската дейност. Липсва, защото контролът ще покаже, че тези, които се тръбят за много добри, всъщност не са. При въвеждането на тази промяна, ако болничните заведения паднат под качествения показател, то те трябва да спрат за няколко месеца дейността си, докато не се специализират, тъй че да не застрашават живота и здравето на пациентите", отсече директорът на "Св. Екатерина". 

Останалата част от интервюто с проф. Генчо Начев вижте във видеото!