България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ивайло Калфин: България има бедна социална политика

В Бюджет 2018 няма големи промени, каза още бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR

08.11.2017 | 09:07 Редактор: Велислав Филипов
Ивайло Калфин: България има бедна социална политика

"България е държава, която преразпределя през бюджета много малко за социална политика. Тя, в сравнение с всички европейски страни, е много по-скромна в тази сфера", каза бившият социален министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Според него Бюджет 2018 не е насочен към социалната система, а по-скоро към осигурителната, защото голяма част от парите са насочени към НОИ и за повишаване на минималните пенсии. България има бедна социална система и имаме минимални социални услуги и няма как да очакваме чудеса - би трябвало се увеличат данъците, категоричен е Калфин.

"Няма научна фантастика, бюджетът е политики. В този за 2018 няма големи промени в политиките реално. Продължава в цели сектори да се казва "ние не слагаме пари, защото не са реформирани" - ами хайде де, реформирайте ги", отбеляза той.

Все пак Ивайло Калфин смята, че има и полезни инициативи, като връщането на децата в училище, безплатната детска градина под определена възраст - това са неща, които трябва да се насърчават и за в бъдеще, но това не са фактори, променящи цялата система.

ези 330 хил. неработещи и неучещи хора - ние наричаме демотивирани. Те освен че не работят и не учат, въобще не си търсят работа. Аз съм изненадан от данните, получени от това изследване", коментира още бившият социален министър.

Калфин уточни, че според него системата на Бюрото по труда функционира, но тя е насочена към хора, които искат да си намерят работа.