България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причините за "Кумгейт": Липсата на коректив и самозабравянето

Първан Симеонов и Арман Бабикян за скандала в Хасково и напрежението между ГЕРБ и Румен Радев

03.10.2017 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Причините за

ГЕРБ останаха без опозиция. Като останеш без коректив може да се самозабравиш. В Хасково революцията изяжда децата си. Самият Делян Добрев не е от най-лошите деца на българската политика.

По този начин политологът Първан Симеонов коментира пред Bulgaria ON AIR скандала в общината в Хасково и последвалите оставки. Сред "жертвите" на "Кумгейт" е и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който бе обвинен от Елена Йончева, че е назначил свои роднини и приятели на ключови постове в общината.

По думите му огромният проблем е разпределянето на парите от политиците. 

PR експертът Арман Бабикян се съгласи със Симеонов и добави, че когато останеш без съпротивитилни сили, започват да се появяват такива вътре в партията. Той подчерта, че същите проблеми ги има в София и в централната власт. 

"Добрев е едно от лицата на този модел на управление на цялата страна. Подчинението и отчитането във вертикална посока на този финансов ресурс е лицето на проблема", обясни гостът в студиото на Лора Инджова.

След скандалите в Община Хасково бившият кмет на Каварна Цонко Цонев призова депутата от БСП Елена Йончева да разследва случващото се в градската управа. Според действащия кмет на Каварна Нина Ставрева Цонев е човек, който търси сензация и реклама, пишещ във Facebook за да не бъде забранен. 

"Конфликтът му с мен е личностен. Между Хасково и Каварна няма аналогия. Все още не може да преодолее, че неговият кандидат не спечели изборите през 2015 г.", каза тя в "България сутрин" и бе категорична, че в Община Каварна няма икономически обвързаности между роднини. 

Ставрева категорично не приема твърденията на Цонко Цонев и обяви, че ще се обърне към институциите заради твърденията му, като дори обмисля да го подведе под отговорност.

Първан Симеонов и Арман Бабикян коментираха и другия скандал от последните седмици по оста ГЕРБ - Румен Радев. политолога напрежението между ГЕРБ и президента вече минава ниво нагоре и Радев е хвърлил топката в полето на Бойко Борисов. 

Симеонов е на мнение, че държавният глава вкарва интрига между ГЕРБ и Борисов. Според него Радев вдига залога, може да рискува да изгуби малко рейтинг и е решил, че нападението е най-добрата отбрана. 

"Радев малко смени фокуса на разговора, избяга от стъпалото на изтребителите и отиде на друга почва. Не съм сигурен дали е готов за такава битка. В подобен тип сблъсък винаги е важно къде се намира балансиращата сила", коментира Бабикян.

Според PR експерта Цветан Цветанов е в любимата си роля и в момента разчиства пътя на своя началник към президентския мандат. 

"Той се бие, а през това време Борисов се прави на външен министър, който е идеален за президент", посочи Бабикян.