Цветанов: Президентът не може да обявява война!

Според председателя на ПГ на ГЕРБ реториката на Радев не съответства на ролята му на обединител на нацията

02.10.2017 | 21:32 Редактор: Василена Василева
Цветанов: Президентът не може да обявява война!

Президентът Румен Радев може да обявява война, но това става след решение на парламента. Това коментира парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на държавния глава, който по-рано заяви, че управляващата партия води битка с него.

“Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да обявява военно положение и да обявява война. Искам да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент”, отсече Цветанов от Хасково.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ реториката на президента не съответства на ролята му на обединител на нацията, като какъвто го определя конституцията.

Цветанов попита още как Радев би могъл да проведе консултативния съвет, насрочен за 9 октомври, за който покани имат всички председатели на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и как ще може да се говори за антикорупционното законодателство.

Цветан Цветанов пристигна в Хасково заедно с Делян Добрев на събрание с партийния актив от областта. Той обясни, че иска да чуе мнението на структурите след оставката на Добрев и да се търси решение.

На заседание на ПГ утре депутатът Делян Добрев ще сподели мотивите си, след което ще се вземе колективно решение. Цветанов определи обаче Добрев като достоен, честен и почтен човек и изтъкна заслугите му за резултатите от последните местни избори.