България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не подценявайте морето – върнете се живи!

Съвети за правилно плажуване дават спасителят Васил Алексиев и наемателят на плажа в Крайморие Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR

10.08.2017 | 09:30 Редактор: Иван Берберов
Не подценявайте морето – върнете се живи!

Август месец е известен освен с лято и отпуски, също и с високия брой удавени плажуващи. Това се дължи на зачестената поява на "обратни" вълни и остри изблици на вятър, които довеждат до мъртво течение. 

За да се върнем от морската си отпуска, спасителят с над 30 години стаж Васил Алексиев съветва да се следват абсолютно последователно инструкциите на персонала на охраняемите плажове и да не се предоверяваме на собствените си умения да плуваме. 

Както гласи една народна поговорка: Давят се тези, който най-могат да плуват.

"Уви, хората избягват да слушат инструкциите на спасителите. Когато попаднат в такава ситуация, трябва да се оставят да бъдат дръпнати, а след това да изчакат помощта на спасителите. Всяка паника води до смърт", категоричен бе Алексиев пред репортера на Bulgaria ON AIR Стела Георгиева.

Според наемателя на плажа в Крайморие Николай Димитров повечето българи имат много ниска култура на плажуване.

"Освен всичко - масово се пренебрегват указанията на спасителите на плажа. Умолявам всички плажуващи да проявяват уважение и да спазват инструкциите. Апелирам хората да не бъдат толкова самонадеяни и агресивни към тези, които се опитват да запазят животите им", призова Димитров.

За финал – съвет: Не подценявайте морето. Току-що яли избягвайте да влизате във вода, а употребили алкохол - изобщо. Следете флаговата информация, където има такава. И най-важното – запазете живота си!