България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Данните за наближаваща екологична катастрофа не са истинни, твърдят експерти

Според международната природозащитна организация WWF светът е пред екологичен колапс... Така ли е обаче това наистина?

03.08.2017 | 08:08 Редактор: Мария Аладжова
Данните за наближаваща екологична катастрофа не са истинни, твърдят експерти

61% от населението на земята смята, че климатичните промени са изключителна заплаха за човечеството. Глобалното затопляне и климатичните аномалии са изпреварени като заплаха номер 1 за планетата Земя само от терористичната организация ИДИЛ.

Човечеството изчерпа всичките ресурси, които Земята може да му предостави 133 дни преди крайния срок. От 2 август до края на годината хората ще живеят на кредит към природата, предупреждава международната природозащитна организация WWF. 

"Цялата идея която стои зад това послание е биоцентрична - трябва да пазим живота на планетата, но основно другия, не човешкия", коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR екологът Боян Рашев.

Според него прогнозите за екологична катастрофа са преувеличени, а фактите показвали, че хората на земята живеели все по-добре.

Вторият събеседник по темата бе климатологът доц. Георги Рачев, който зададе въпросите: Кой определя екологичния лимит и кой е възложил на групата учени от WWF да направят проучването.

"Това са твърде специфични неща и те много често се използват за чисто спекулативни и икономически цели. Има неща, които са явна неистина - през последните 30 години човек много намали природопозлването и осъзна, че екологията е наука, която изучава действието между живата и неживата природа и ние сме част от екологията", посочи той.

"Този апел, който се вменява на "баба Гичка" или на нас, че ние сме виновни за цялата тази катастрофа и няма да оцелеем, е лъжа", добави доц. Рачев.