България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кунева за сагата НДК: Няма да критикувам европредседателството! Ще го подкрепям!

Ролята на България ще повлияе в дългосрочен план за това как страната ни ще бъде запомнена, отсече тя пред Bulgaria ON AIR

20.07.2017 | 09:03 Редактор: Жанета Нейкова
Кунева за сагата НДК: Няма да критикувам европредседателството! Ще го подкрепям!

Аз няма да критикувам българското европредседателство, искам да го подкрепям! Категорична бе Меглена Кунева в "България сутрин". 

Бившият вицепремиер по европейските политики заяви, че ролята на България ще повлияе в дългосрочен план за това как страната ни ще бъде запомнена: Не можеш да направиш първо впечатление втори път! Отсече Кунева.

"Бих искала да сме достатъчно конкретни по отношение на българското европредседателство, а не да оставяме хората да си въобразяват неща, които нямат съдържание", посочи тя.

Лидерът в оставка на Движение "България на гражданите" твърди, че в България нямаме план за самите себе си. 

"Разговор за приоритетите ни по време на председателството нямаше. Кохезията е средство, не цел и с това само казваме, че искаме еврофондове. Бих го нарекла солидарност, но нека първо видим как България я проявява спрямо различните региони в страната", смята тя.

Убедена е, че от Европейския съюз не искат вече да местят пари от едно място на друго, затова ние трябва да кажем как ще направим по-силна Европа през участието на България и да получим средства за това като наука, отбрана, каза още тя. 

"България няма да има друг шанс да направи добро първо впечатление и трябва да сме добре подготвени", настоя Кунева.

По повод казуса около НДК, проверките на прокуратурата и двете повдигнати обвинения на Мирослав Боршош, Меглена Кунева отбеляза, че всеки знак как нещата по подготовката не вървят по план и, когато има съмнения за злоупотреба с държавни средства, естествено са много лош удар върху репутацията на България. 

"Всеки един дипломат у нас е задължен да изпраща на страната си сводки какво се случва тук", информира Кунева, с което намекна, че няма как европейските страни да не изграждат мнение за България вследствие на тези събития.

На 30 септември Движение "България на гражданите" избира своя нов лидер, поради което гостът на Bulgaria ON AIR бе запитан дали може да се очаква "рестарт" на коалиционния Реформаторски блок. 

На този въпрос Кунева отговори с една германска поговорка: "Нека всеки да мете пред вратата си, за да бъде улицата чиста!"