България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Идея от АИКБ: Да се закрие МВР и да се открие ново ведомство

Системата е пренаселена, има нужда от сериозни съкращения, убеден е Васил Велев

07.07.2017 | 08:23 Редактор: Тодор Петров
Идея от АИКБ: Да се закрие МВР и да се открие ново ведомство

Идеята да се закрие МВР и да се открие ново ведомство набира все по-голяма подкрепа, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Бизнесът поиска да се намали бюджетът за сигурност и да се извършат съкращения в МВР. Според Васил Велев България е на второ място в ЕС в отделянето на средства от БВП за сектор "Сигурност". 

"Средствата от бюджета за образование и наука са под средноевропейските", настоя той и добави, че това води до опростачване на населението.

"България е на осмо място в света по полицаи на глава от населението и на трето място в ЕС. Системата е пренаселена, има нужда от сериозни съкращения. Има твърде много чиновници в тази система, които си пречат и работят много бавно", категоричен бе председателят на АИКБ.

Бившият директор на ЦСБОП ген. Тихомир Стойчев е на мнение, че финансите, които се рапределят към МВР, се пресмятат твърде механично. Той подчерта, че системата за сигурност у нас е започнала да се раздържавява още от Прехода. 

"Много от асоциациите, които се появиха през последните години, защитават корпоративен интерес. И НАТО, и САЩ поставиха като потребност да усилваме сектор "Сигурност", обясни той в "България сутрин"

"Не защитаваме корпоративен интерес. Защитаваме интереса на данъкоплатците, които издържат скъпоструваща система, срещу което получават нулев резултат", репликира Васил Велев своя събеседник.