България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"НДК гейт" - лоша репутация на страната ни пред ЕС

Скандалът сочи за проблем в ГЕРБ, смята журналистът Валерия Велева

29.06.2017 | 09:03 Редактор: Василена Василева

Скандалът с НДК се роди от недрата на ГЕРБ, той не беше предизвикан от опозицията. Подобно нещо се случва за първи път в кабинет на Борисов и е показателно за това, че може би нещо се случва вътре в управляващата партия. За съжаление ситуацията ще бъде отчетена доста лошо от ЕС само няколко месеца преди председателството ни. Това заяви в студиото на "България сутрин" главният редактор на "Епицентър" Валерия Велева.

"Разигралата се сцена ще има дългосрочни последици, защото ще се проточи доста напред във времето, нарушенията са от последните три години и трябва да обърнем внимание на въпроса защо компетентните органи не са си свършили работата", коментира още Велева.

Скандалът около Националния дворец на културата избухна преди дни, когато директорът му Мирослав Боршош бе уволнен от вицепремиера Лиляна Павлова с обвинения за финансови злоупотреби.

Боршош отвърна, че няма да остане на поста си с цената на това да подписва спорни обществени поръчки. Ден по-късно пък премиерът Бойко Борисов го върна отново на директорския пост в НДК и взе управлението му от ресора на Павлова.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Юлий Москов подчерта, че прокуратурата е доказала, че Боршош е взел парите за председателството на България на ЕС, за да разплати свои дългове с НДК. 

"Той е злоупотребил с над 20 млн. лева. Затова и премиерът Борисов не се намеси в разследването. Не изключвам факта Боршош да не бъде назначен отново за директор. Все пак на него му е повдигато обвинение и ще бъде лишено от всякаква логика той да заеме отново поста", категоричен бе Юлий Москов.

Очаквайте видео!