Прокуратурата ще разследва злоупотреби с пари за НДК

Президентът Радев се намеси в скандала между управляващи и опозиция

28.06.2017 | 18:11 Редактор: Тодор Петров
Прокуратурата ще разследва злоупотреби с пари за НДК

Депутатите ще установяват има ли злоупотреби с европредседателството. След скандала - НДК вече в ръцете на културния министър. Междувременно прокуратурата ще проверява информация на ДАНС за неправомерно похарчени пари, предвидени за европредседателството. Темата влезе и в парламента, беше коментирана и от държавния глава.

Освен да инициира парламентарна комисия по случая, БСП се зае и с изпращането на сигнал до главния прокурор за случващото се около домакинството на НДК за европейското председателство.

Според министъра на българското председателство на Съвета на ЕС, която до днес отговаряше за готовността на НДК, темата вече е затворена. Лиляна Павлова не се чувства бламирана от премиера Бойко Борисов.

Държавният глава също взе отношение по темата:

"Едно е ясно - така не можем да продължаваме да се готвим за европредседателството. Европредседателство означава доверие към страната, която води това европредседателство. Говорим за прозрачност, говорим за върховенство на закона."

Междувременно председателят на съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който трябваше да замени Мирослав Боршош заяви, че дворецът е във фалит. Във Facebook профила си Великов показва скрийншот от чат във Viber с ръководител "Електрозахранване" в НДК Иван Беров, който разказва кои поръчки са нагласени. 

По-късно Беров посочи, че чатът е манипулиран, а от своя страна Велков написа в страницата си, че се извинява какво му е причинил, но това е важна кауза и си заслужава.

Вижте повече в репортажа на Иван Иванов!