България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Омбудсманът зове за парламентарно произнасяне за мажоритарната система

Има вероятност заедно с мажоританото гласуване, да бъде отхвърлено и намаленото субсидиране на партиите, коментира Мая Манолова

15.06.2017 | 09:02 Редактор: Мария Аладжова
Омбудсманът зове за парламентарно произнасяне за мажоритарната система

Омбудсманът Мая Манолова призова за произнасяне на паралмента по въпроса за мажоритарния вот, гласуван на референдума миналата година.

"Има конституция, има закон, който казва, че два месеца след провеждането на национален референдум, на който са гласували повече от 20% от българските избиратели, следва съответните институции да го разгледат и да се произнесат. Ако днес бъде отхвърлено предложението за мажоритарен вот, на практика депутатите ще отхвърлят и настояването на избирателите за намаляване на партийната субсидия", заяви Манолов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Сред проблемите, с които се занимава омбудсманът е и приемът на първокласници, който се оказа истинска родителска борба в софийските училища. По думите на Манолова тя и нейният екип още при общинското обсъждане на правилата за прием за внесли жалби:

"Има системен проблем с приема на първокласници, като основната причина е различното качество на образование, което предлагат различните училища и което е истинският проблем, върху който трябва да се работи", посочи Манолова.

Паралелно с това на 1 юни стартира Национална кампания „Нашето дете“, която е насочена към детската бедност, деца в институции, на разведени родители, в имиграционни центрове и самотни деца, чиито родители са в чужбина.

В клипа на кампанията на омбудсмана взеха участие известни личности - рапърът 100 кила, фолк певицата Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова и други.

"Мои екипи са в Ямбол, Сливен, Карнобат, столичните училища обясняваме на децата какви са техните права и къде могат да потърсят подкрепа", поясни Манолова.