ДПС отказа да подкрепи ГЕРБ за мажоритарния вот

На среднощно заседание от Движението са решили, че той не е добър за страната и ще всее хаос в законодателната власт

14.06.2017 | 14:00 Редактор: Жанета Нейкова
ДПС отказа да подкрепи ГЕРБ за мажоритарния вот

Среднощен обрат - парламентарната група на ДПС се отказа да подкрепи промените на ГЕРБ в Изборния кодекс, които въвеждат мажоритарен вот за депутати.

Само 24 часа преди Изборният кодекс да влезе в пленарна зала вече изглежда, че мажоритарен вот в два тура няма да има. 

108 депутати се очаква да подкрепят измененията в Изборния кодекс, докато 132 по първоначална сметка най-вероятно ще гласуват против. Против се очертава да бъдат ДПС, ДСБ и Обединените патриоти. 

Довчера ДПС смятаха да подкрепят мажоритарния вот, но на среднощно заседание на парламентарната им група снощи от Движението за права и свободи са решили, че в крайна сметка този законопроект не е достатъчно добър и няма да се отрази добре страната като може да всее дори хаос в законодателната власт.

Въпреки това от ГЕРБ не губят надежда, че промените в Изборния кодекс може би ще станат факт, защото определено депутати от ДПС и БСП ще подкрепят техните изменения. Но от двете парламентарни групи за момента не дават такива признаци.

Червените ще внесат собствени изменения в Изборния кодекс, с които да въведат смесена, пропорционална и мажоритарна система. А именно - 120 депутати да се избират пропорционално и, 120 мажоритарно.

Нова информация от ДПС - вчера партията е решила да изключи кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, както и председателя на общинския съвет Мустафа Ахмедов от редиците си. Причината-съмнения около разходването на даренията за Хитрино. От ДПС призоваха съответните органи да направят проверка. 

В пленарната зала днес депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата, с които табелите, обозначаващи дали има камера или не на пътя, вече не са задължителни. Предстои обаче той да бъде разгледан на второ четене.