България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жените и кариерата - новото верую

Някои намират баланса между работата и семейството, други компенсират неуспехите на любовния фронт

18.05.2017 | 09:54 Редактор: Мария Аладжова
Жените и кариерата - новото верую

Жените и кариерата - все по-актуална тема в днешно време, когато равенството между половете е новото верую, а дамите се надпреварват за професионални успехи наравно с мъжете. Жертва ли обаче женската част личното си щастие, за да достигне до висотите на кариерната стълбица? 

Темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR коментираха кариерните консултанти Лили Георгиева и Таня Терзийска и моделът и актриса Гергана Дончева.

Дали жената ще съчетава успешно кариера и семейство зависи не само от баланса, но и от това дали партньорът ѝ помага с всекидневните задачи, посочи Таня Терзийска. Не са изолирани и случаите, в които в средата на професионалния си път една жена изведнъж решава, че иска да се преквалифицира. 

"Не е загубено време. Живеем в изключително динамичен свят и промените са навсякъде около нас", смята тя и подкрепя тезата, че чрез експерименти научаваме нови за себе си неща.

Има обаче и дами, които се вглъбяват в работата поради неуспехи на любовния фронт. Такива жени си мислят: "Във връзките не ми върви, поне в работата всичко да е наред". При тях е грешно схващането, че кариерата изключва семейството, а по-скоро едното е симптом на другото.

"Промените в кариерен план са много свързани със случващото се в личен план. Една жена, когато роди първото си, второто си, третото си дете - това е преломен момент", коментира пък от своя страна Лили Георгиева.

А Гери Дончева е убедена - животът е за смелите и човек трябва да опита от всичко без страх и съмнения. 

Така че дами - дерзайте!