България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Rabota.bg и УНСС срещат студенти с водещи работодатели

"Конкуренцията за кадри у нас става все по-голяма", информира Росица Радоева от Rabota.bg в студиото на "България сутрин"

10.05.2017 | 08:13 Редактор: Жанета Нейкова
Rabota.bg и УНСС срещат студенти с водещи работодатели

Rabota.bg, заедно с УНСС, днес ще проведат събитието "Кариера УНСС 2017", което ще срещне студенти с най-големите компании от реалния бизнес в България. Основната цел е да помогне на студентите да си намерят по-лесно работа след като завършат образованието си. 

"Днес се очакват около 8-10 хил. студенти, които ще посетят нашите 30 щанда. Самото мероприятие стартира още през 2012 г. като през годините то се утвърди като бизнес форум, който се приема с голям интерес от студентите и докторантите", разказа за събитието Даниел Парушев, президент на студентския съвет на УНСС в студиото на "България сутрин". 

Основен въпрос, който бе поставен по време на разговора беше променя ли се тенденцията и младите хора на България избират ли да се реализират в родината ни?

Росица Радоева от Rabota.bg коментира темата като потвърди, че все повече млади българи избират да завършат в чужбина, но се връщат обратно тук, за да приложат наученото и да продължат кариерното си развитие у нас.

"Определено има доста голямо търсене на кадри в различните сфери на дейност, забелязва се и конкуренцията в търсенето на кадри да става все по-голяма. Този факт се дължи на това, че на пазара има все по-малко квалифицирани кадри и компаниите търсят начини как да ги привлекат", информира Радоева.

Някои от начините, които се изброиха в студиото на Bulgaria ON AIR бяха карти с отстъпки за фитнес и зимни и летни почивки.

По думите на Росица Радоева освен изброените начини и доброто заплащане, фирмите използват и т.нар. "employer branding" - метод, чрез който да се предложат на кадрите, които биха се припознали в дадената компания и средата, която тя може да им предостави.