България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Говори новият министър на околната среда: Аз съм дясно-консервативен политик

Нено Димов заяви пред Bulgaria ON AIR, че именно такава е политиката, която ще води в министерството

11.05.2017 | 09:04 Редактор: Жанета Нейкова
Говори новият министър на околната среда: Аз съм дясно-консервативен политик

Новият министър на околната среда и водите Нено Димов заяви, че се самоопределя като дясно-консервативен политик и именно това е политиката, която смята да води в министерството, което оглавява. "За мен е нормално и естествено, тъй като това е дясно-консервативно правителство", посочи той в студиото на "България сутрин".

Поканеният от министъра на отбраната Красимир Каракачанов Нено Димов сподели, че новият пост, който заема е предизвикателство за него: 

"В сферата на екологията има твърде много проблеми, които трябва да бъдат решени. В Министерството на околната среда и водите се сблъскват страшно много политически интереси в почти цялата дейност, която се развива", твърди министърът.

По думите му основното, което трябва да се търси в ресора е баланс между различните интереси. 

"Околната среда не може да бъде самоцел. Тя е ресурс за повишаване на качеството на жизнения стандарт на хората. Качество на живот е чистият въздух, чистата вода, доброто третиране на отпадъците, но качество на живот е и благосъстоянието", коментира Нено Димов в Bulgaria ON AIR.

Министърът отговори и на предупрежденията на служебното министерство, че съществува опасност Европейският съюз да осъди България заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на ТЕЦ "Марица-изток" край Гълъбово. 

"Осъждането има няколко фази и, ако продължиш да не изпълняваш условията на Европейската комисия, тогава се отива към ефективно наказание", отбеляза Димов.