Дишаме мръсен въздух заради битовото отопление и автомобилите

Мъглата задържа фините прахови частици, посочи Румяна Гълъбова от Aгенцията по околна среда пред Bulgaria ON AIR

04.01.2017 | 09:37 Редактор: Тодор Петров
Дишаме мръсен въздух заради битовото отопление и автомобилите

В първите дни на новата година бяха регистрирани завишени нива на фини прахови частици във въздуха. Най-високи стойности бяха отчетени в София и Шумен, а най-мръсен бе въздухът в столичните квартали "Надежда", "Дружба", "Красно село" и "Павлово".

Старши експертът от Изпълнителната агенция по околна среда Румяна Гълъбова успокои пред екип на Bulgaria ON AIR, че в момента въздухът е чист, а това е и благодарение на метеорологичните условия. 

"Нормата е 50 микрограма за кубичен метър. В момента системата показва 24 микрограма. В предишните дни мъглата довете до задържане на прахови частици. В София се забелязва значително подобрение в качеството на въздуха", разясни тя от измервателната станция в кв. "Павлово".
 
От думите й стана ясно още, че е имало превишаване на нормите в над 15 населени места у нас, а основните замърсители са битовото отопление и автомобилният транспорт. 

"В света има доста по-замърсени мегаполиси от София", уточни Румяна Гълъбова и подчерта, че трябва да се работи за подобряване качеството на въздуха в глобален аспект.