Наднормено замърсяване на въздуха в три столични квартала

"Надежда", "Хиподрума" и "Павлово" са с концентрация на фини прахови частици в пъти повече от допустимото

03.01.2017 | 22:18 Редактор: Луиза Божинова
Наднормено замърсяване на въздуха в три столични квартала

В три квартала на София е измерено наднормено замърсяване на въздуха. "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово" са с концентрация на фини прахови частици в пъти повече от допустимото.

Данните на Изпълнителната агенция по околната среда показват, че в първите два дни на 2017 година се отчитат между три и четири пъти средно завишаване над допустимото на нивата на фини прахови частици във въздуха. От Столична община коментираха пред Bulgaria ON AIR, че цифрите от първи и втори януари в пет различни пункта в столицата в никакъв случай не са рекордни, а по-скоро ги определиха като традиционни за сезона.

Експертите обясняват, че причините за високото ниво на фините прахови частици са няколко. На първо място, при ниските температури се увеличава употребата и използването на твърдо гориво. Това съчетано с по-сериозен трафик, емисиите от автомобилите, както и в комбинация с неблагоприятни метеорологични условия, може да доведе до подобни сериозни нива.

Чуйте повече подробности от експертите:

По-високи нива над допустимите на прахови частици могат да окажат сериозно влияние върху здравословното състояние. Най-опасни са при децата, възрастните и при страдащите от белодробни заболявания.

Медиците съветват именно хората с белодробни заболявания и възрастните, в дните, в които има подобно натрупване на фини прахови частици, да избягват излизането навън или ако могат да го правят само тогава, когато е наложително.