България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са предизвикателствата пред министър Каракачанов?

Поне 1000 човека трябва да се назначат във въоръжените сили на страната ни, заяви Ангел Найденов пред Bulgaria ON AIR

04.05.2017 | 09:09 Редактор: Василена Василева
Кои са предизвикателствата пред министър Каракачанов?

Сектор отбрана изглежда много солидно представен в новия кабинет. Щеше да бъде по-добре, ако Валентин Радев беше поел Министерството на отбраната, защото има изключителна експертиза и добър опит, а Каракачанов - Министерството на вътрешните работи. Това заяви в студиото на "България сутрин" Ангел Найденов от БСП.

Пред новия министър на отбраната има доста предизвикателства. Като един от основните проблеми Найденов посочи проблема със системното недофинансиране на отбраната в страната ни. Според регламентите на НАТО българското финансиране на отбраната трябва да бъде 2% докато сега е едва 1,35%, а с целевите средства, които са предвидени за проектите за модернизация ще достигне до 1,66%, заяви Ангел Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Министърът на отбраната също така ще трябва сериозно да се заема със спирането, по думите му, на "ерозията на отбранителната способност и да се преодолее сегашната критична ситуация", допълни още той.

Според него Красимир Каракачанов трябва да се погрижи за хората и техните възнаграждения, да обърне внимание на специфичните заплащания, социалния пакет, да върне интереса на хората към военната кариера и да се заеме с назначаването на кадри във въоръжените сили на страната ни.

"Не по-малко от 1000 човека трябва да се назначат, за да се компенсира пенсионирането и напускането на военнослужещи", смята Найденов.

Той смята, че Красимир Каракачанов има поглед над тези проблеми и ако не ги материализира като първи стъпки в управлението си ще претърпи провал.

Относно шансовете на новия кабинет да изкара четири годишен мандат, Ангел Найденов сподели в студиото на "България сутрин", че е скептично настроен.

Вижте видеото с целия разговор: