България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радев управлява като командир, има да се учи, смята политолог

Румяна Коларова и PR експертът Арман Бабикян с коментар на действията на президента и очакванията от новия кабинет

02.05.2017 | 09:13 Редактор: Василена Василева
Радев управлява като командир, има да се учи, смята политолог

Президентът на една държава на първо място трябва да бъде политически зрял. Позицията на държавен глава изисква етапът на "проба-грешка" да е минал. На Румен Радев обаче тепърва му предстои да се учи да бъде публична личност, а това не е никак типично за подобна длъжност. Това коментира в студиото на "България сутрин" политологът доц. д-р Румяна Коларова.

Тя е на мнение, че политици, които нямат достатъчно опит зад гърба си, използват предишния  си и даде пример с Росен Плевнелиев. По думите на доц. Коларова той е управлявал своята администрация не като президент, а като мениджър, а Румен Радев извършва управлението по начин, по който се управлява армията – като командир.

"Президентът е най-висшият авторитет в държавата и неговата власт трябва да бъде балансирана", каза още политологът.

Пред Bulgaria ON AIR PR експертът Арман Бабикян допълни, че държавният глава дори и да не притежава законодателна инициатива, това не означава, че не може да дава своите предложения.

"Радев не прекрачи границата нито с инициативата за промяната на изборното законодателство, нито с предложението за въвеждането на закона за уседналостта. По-скоро той стъпи грешно на тези две места", коментира PR експертът.

Относно сформирането на новото правителство доц. Коларова коментира, че очаква Обединените патриоти да бъдат по-успешен партньор на ГЕРБ, отколкото са били Реформаторите.

"За разлика от Реформаторите те не са обещавали да бъдат яростна опозиция. Затова и очаквам управлението в кабинета "Борисов 3" да бъде балансирано и стабилно", категорична беше Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

Вижте целия разговор!