Задава се "Борисов 3": ГЕРБ и Патриотите подписаха споразумението

Борисов отново премиер, президентът Радев му връчи мандат за съставяне на правителство

27.04.2017 | 10:08 Редактор: Тодор Петров
Задава се

ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционното споразумение за съставяне на правителство. Още в 9,30 часа двете формации се срещнаха в парламента, за да подпишат оконачателно споразумението, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

На срещата присъства лидерът на ГЕРБ и най-вероятен бъдещ премиер Бойко Борисов, както и тримата лидери на Обединените патриоти. Би трябвало да вече да е уточнена структурата на Министерския съвет, а според наши източници ще има четирима вицепремиери, като най-вероятно един от тях ще бъде Красимир Каракачанов или Валери Симеонов. Възможно е Каракачанов да оглави Министерството на отбраната.

Конкретните имена на министрите и техните ресори обаче няма да станат ясни и днес. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че това ще стане на 3 май. В споразумението е записано, че правителството трябва да изкара пълен 4-годишен мандат.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изчете пред президента Румен Радев решение, с което парламентарната група номинира Бойко Борисов за премиер. След това Радев връчи папката с мандата за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той ще има право да я задържи една седмица, след което да представи пред държавния глава структура и състав на Министерския съвет.

"Надявам се да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че с вашата управленска програма ще отговорите на най-насъщните проблеми на българите - сигурност, доходи, справедливост. Опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник", обърна се президентът към лидера на ГЕРБ.

Напрегната е обстановката в залата на парламента, след като разрази горещ спор между ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова припомни на Цветан Цветанов факти от времето, в което беше вътрешен министър,а той я обвини за Пловдивския панаир. От БСП призоваха да бъде избран нов председател на парламента, след като Димитър Главчев също изпусна нервите си.

На днешното заседание депутатите трябва да решат и дали да замразят заплатите си, но най-вероятно това няма да се случи.

Снимка: Bulgaria ON AIR