България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Носталгист и телехирург - част от професиите на бъдещето

През 2030 година лекарите ще могат да извършват операции от разстояние

01.05.2017 | 08:19 Редактор: Мария Аладжова
Носталгист и телехирург - част от професиите на бъдещето

Носталгист, телехирург и рибен фермер - това са част от професиите, които ще се практикуват през 2030 година. Носталгистът, например, ще се занимава с дизайн с елементи от миналото, а телехирургът ще може да извършва операции от разстояние.

Иначе, към днешна дата, в някои сфери има остър недостиг на кадри, а институциите буквално гадаят от какви кадри ще има нужда след 5 години. За това в студиото на "България сутрин" алармираха Росица Радоева от rabota.bg и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Има множество дейности, които в момента не се припознават като трудова заетост, като грижата за възрастен роднина. Изключително проблемен е и въпросът за прогнозиране и планиране на работна ръка в България. Не знаем къде има дефицит на кадри", обясни Ваня Григорова.

"Изключително много работодатели търсят хора в customer service и обслужване на клиенти. Международните компании изпитват затруднение в търсенето на такъв тип кадри и тази тенденция от 2-3 години насам", посочи от своя страна Росица Радоева.

Оказва се, че и владеенето само на английски език не е достатъчна квалификация. Работодателите трудно намират и хора, владеещи поне още един от европейските езици - английски, френски и немски.