България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Малко жени в 44-то НС: Проблем или не?

Броят на жените в новия парламент стана повод за не една и две дискусии по темата трябва ли жените да имат по-широко представителство във властта

27.04.2017 | 11:09 Редактор: Мария Аладжова
Малко жени в 44-то НС: Проблем или не?

Малкият брой на жените в 44-то Народно събрание стана повод за не една и две дискусии по темата трябва ли жените да имат по-широко представителство във властта. Темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR коментираха и журналистът Иван Гарелов, актьорът Калин Сърменов и бизнесдамата и общественичка Саша Безуханова.

"Не намирам никаква драма и повод за особените дебати около тази случка, тъй като да се въздига бройката на жените непременно като белег на цивилизованост, на демократичност, или на каквото искате, е малко пресилено", коментира Гарелов.

Той добави, че ключовото за сегашния състав на новия парламент не било да се брои колко са жените, колко са мъжете, колко са юристите и прочие.

А според Саша Безуханова балансът между мъжете и жените в един екип, както и динамиката, играят важна роля.

"Според мен разговорът за качеството на парламентарната продукция е много над тактическата игра кой и по какъв механизъм, с какви квоти, с какви фигури стига до парламента. Разговорът ни трябва да бъде около това кои са най-добрите експерти, които могат със своята почтена работа в полза на България да очертаят пътя за следващите десет години".

Подобна теза застъпи и Калин Сърменов: "За мен е много важно хората да си вършат работата, дали ще бъдат мъже или жени няма значение. В България се оказа, че всъщност в изпълнителната част на действието жените са доста по-рационални и доста по-консенсусни в изграждането на логиките", допълни той и посочи Лиляна Павлова, Цецка Цачева и Мая Манолова, като примери за жени, които през годините са заемали ръководни позиции във властта.