България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Биографичната книга "Златните 8" разкрива тайните на Златните момичета

Авторът Стефан Ралчев за успехите, трудностите пред отбора и случая с Цвети Стоянова

26.04.2017 | 09:27 Редактор: Тодор Петров
Биографичната книга

Излезе биографичната книга "Златните 8" на спортния журналист Стефан Ралчев, която разказва за успехите на ансамбъла ни по художествена гимнастика и разкрива много от тайните на отбора.

"Вдъхновението са тези момичета, които не направиха никак малко за тези 7-8 години. Тяхната история трябваше да се прехвърли в книга. Следя техния път през цялото време. Много хора могат да го направят, но смятам, че съм предал цялата си емоция в книгата", сподели в "България сутрин" авторът на книгата, запитан какво го е вдъхновило да я напише.

Стефан Ралчев подчерта, че най-лесното нещо е било да работи със Златните момичета, тъй като се познават от доста години, били са искрени и не е имало задкулисни неща. 

"Момичетата разказват своята история от първо лице. Случаят с Цвети Стоянова е част от техния път и нямаше как да го няма в книгата, иначе тя щеше да олекне много. Отделил съм доста място за това. Има и неща, които хората не знаят - как се е чувствала тя в дните преди инцидента, какво са направили момичетата, за да й помогнат", разкри още гостът на Bulgaria ON AIR.

Стефан Ралчев е на мнение, че генерално художествената гимнастика се развива и продължават да се печелят много медали. По думите му Златните момичета са имали уникална харизма като отбор, докато новите имат много време, за да се покажат. 

"От гледна точка на специалистите двата отбора нямат много общи неща. Миналите започнаха от нулата и 1-2 години се бориха да се легитимират пред съдиите и света. Сега очакванията към новите момичета са огромни, което много тежи", коментира Ралчев.